Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2013

Kisah mencari rezeki

Imej
Alhamdulilah, aku still bernafas lagi pagi ni untuk menjalani rutin harian seperti hari-hari yang berlalu. Bangun pagi dengan SEMANGAT yang baru untuk berdepan masalah semalam. Bangun pagi macam hari-hari biasa. Entah kenapa hari ini, hati aku serba tak kena. Rasa resah, sedih dan penat sangat. Mungkin sebab dah nak sampai time "period" kot. Tanda-tanda pun dah banyak. Hmmm.. stress! Tapi yang best hari ini hari last aku kerja. Esok, CUTI. Yahoooo.

Pagi ini, macam-macam dah berlaku. Masa on the way ke tempat kerja tadi, aku nyaris menjadi saksi kejadian sebuah kemalangan. Apalah apek tu, dah la bawa motor slow boleh pula dia selamba ja straight turn to left ! Nyaris dilanggar tadi. Nasib engkau la apek, kereta tu sempat tekan brek. Kalau tak, hmmmm jalan. Selepas tu, jalan straight jumpa pula lagi satu kemalangan. Ha, kemalangan ni teruk ! Tapi cuma nampak sebuah motor yang hancur berkecai dengan kaca bersepah di atas jalan sahaja. Mangsanya tak nampak pula. Hope mangsa sela…

Bukan Hidup kalau TAK ADA MASALAH

Imej
Adakalanya kita memandang MASALAH ni sebagai beban dalam hidup. Mana tak beban, mandi ingat masalah, makan ingat masalah even nak tidur lagi lah sampaikan tak boleh lena asyik fikirkan masalah. Bagi aku la, MASALAH tu macam UJIAN la. Semua orang study hard semata-mata nak lulus dengan cemerlang time exam kan? So bila kita hadapi masalah, kita pun kena "work hard" untuk selesaikannya. Kita kena fikir dan buat sesuatu. Dugaan ni tak boleh lari. Percayalah, memang tak boleh skip. Macam manapun kita kena hadap juga. So, jangan duduk dan hanya "fikir" saja. Buat la sesuatu beb! Sebenarnya aku dok membebel pasal dugaan ni. Aku memang tengah "bermasalah" ni. Bertimpa-timpa macam tak boleh nak tahan dah.

Sejak akhir-akhir ni, ada saja dugaan yang menerpa dalam hidup aku. Adakalanya rasa dah tak cukup kuat dan tabah nak hadapi. Aku ni ego tinggi la juga. Tak tau macam mana nak cerita dekat orang. Tapi aku bab nak menaip dan mengarang cerita hidup aku. Ha, aku pand…