Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2013

Cerita di sebalik sebuah lagu

Imej
Bila  sembang  kosong  dengan  membe ,  confirm la  merapu  macam - macam  kan ?  Semua  bab  dan  topik  ada .  Dah  nama  pun  sembang  kosong  kan ?  Kadang - kadang  ada  juga  yang  tanya ,  lagu  apa  yang  kita  suka .  Standard  la  kan ,  semua  orang  ada  lagu  kegemaran .  Aku  sejak  dulu  sampai  sekarang  suka  sangat  lagu  TENDA  BIRU ,  nyanyian  Desy  Ratnasari .  Memang  suka  gila  sangat  lagu  ni .  Nak  kata ,  ada  kena  mengena  dengan  aku ,  pun  tak .  Tiap  kali  dengar  lagu  ni ,  rasa  macam  sayu ,  tersentuh ,  layannnn  semacam  je .  Entah ,  sukar  aku  nak  jelaskan  perasaan  tu .  Pendek  kata ,  panjang  tak  kata  aku  memang  suka  gila  sangat  lagu  ni .




Dah  ada  lagu  yang  suka  mesti  ada  yang  tak  suka  kan ?  Aku  paling  benci  dan  tak  suka  lagu  ni .  Rasa  macam  berbulu  je  telinga ,  alergik ,  marah  semacam  bila  dengar  lagu  ni .  (bukan  salah  penyanyi / lagu  ni)  Sebenarnya ,  ada  kisah  di sebalik  lagu  ni .  K…

Tutorial blog (Blogger baru macam aku)

Imej
2  3  hari  ni ,  semangat  nak  update  blog  makin  membara** macam  nak  berperang  pulak  Yalah  kan  belajar  sikit - sikit  cara  untuk  mencantikkan  blog .  Search  kat  encik  google  then  cuba  buat  sorang -sorang .  Kadang - kadang  menjadi ,  kadang - kadang  tak .  Standard  la  tu  kan ?  Yang  penting  usaha  tu .  Never  give  up ,  ok !


Bila  dah  pandai  sikit - sikit .  ** Ceh ,  pandai  la  sangat ~  Whatever .  Pandai  la  sikit  daripada  sebelum  ni ,  kan ?  Dulu ,  sedih  tengok  blog  orang  cantik  je .  Blog  sendiri ?  Perghhhh  nak  mengaku  blog  sendiri  pun  malu .   ** boleh  pulak  macam  tu ?  Ok,  whatever  lah .  Sambung  balik  cerita  tadi ,  aku  nak  share  dengan  korang  kat  mana  aku  dapat  tutorial  dalam  usaha  untuk  mencantikkan  blog .


Nak  tahu  ke ?  Klik  sini


ƗƗɑƗƗɑƗƗɑ .  Gurau  je . Sebenarnya  nak  mintak  korang  add  aku .

Ok  serius  ni .  Ini  lah  blog  yang  banyak  membantu  dalam  memberi  tutorial  blog  yang  ringk…

Bakal mentua reject tak kalau tahu kisah ni?

Imej
Kalau  hari  ini  Hari  Malas  Sedunia ,  aku  la  paling  happy .. Yeaaayyy!  Mungkin  cuaca  kot  yang  mempengaruhi  mood  aku  hari  ini .  Ceh ,  salahkan  cuaca  pulak .  Yalah  hujan  lebat ,  pastu  suhu  sejuk  je .  Kalau  la  boleh  duduk  bergolek ,  berguling  atas  tilam  tu  seharian ,  wow  bestnya !  Pernah  tak  korang  rasa  malas  nak  buat  apa-apa  dalam  satu  hari  tu ?  Satu  hari  je ,  jangan  lebih  2 3  hari  pulak .  Itu  bukan  Hari  Pemalas  dah  memang  hari-hari  pemalas .


Yup ,  malasnya  hari  ni  nak  datang  kerja .  Malas  nak  bangun ,  malas  nak  alih  sehelai  selimut  yang  memberi   kehangatan  kepada  tubuhku  ini .  Malasnya  nak  mandi ,  air  mesti  sejuk .  Malasnya  nak  bersarapan ,  ni  dah  kes  malas  tahap  meletopppp dah .  Sarapan  pun  malas !  Pendek  kata ,  malas  nak  buat  apa-apa  hari ni ! ** kalau  bakal  mentua  baca ,  agak-agak  kena  reject  tak ?

Sekarang  ni  aku  dah  dewasa .  Dewasa  eh ?  Whatever  lah .  Ok…

Aku suka sangat kalau

Imej
Ok  tadi  melalut  pasal  perkara-perkara  yang  aku  tak  suka .  Sekarang  meh  nak  share  pasal  perkara-perkara  yang  aku  suka  pula .  (bajet  macam  ada  orang  kisah  sangat  apa  yang  aku  suka / tak  suka)  Tapi  ni  blog aku  kan ?

Ok,  sebenarnya  banyak  perkara  yang  aku  suka  daripada  tak  suka .  Tapi  kalau  nak  catat  sampai  semua ,  alamat  tak  habis  sampai  tahun  depan  la .  Nah  sini  aku  ringkaskan .  Ringkas  la sangat .  Aku  paling  suka  kalau :



1 -  dapat  coklat / kek



2 - tidur  cukup



3 - pandang  wajah  buah  hati  ** kalau  dia  perasan  cepat-cepat  toleh  ke  lain



4 - jumpa  kawan-kawan  lama  pastu  merapu-meraban



5 - duduk  dalam  tempat  sejuk



6 - mengarang  ayat  ** kira  macam  bermadah  la



7 - perabih  duit  beli  tudung  ** maksud  aku  shopping  la



8 - memasak  pastu  makan  sorang-sorang  ** makan  sorang  sebab  aku  masak  ikut  suka



9 - rilex  tepi  pantai  sambil  pekena  laksa  semangkuk +  ais  kacang  (ABC)



10 - kerja  5  …

10 perkara yang aku TAK SUKA

Imej
Setiap  orang  mesti  ada  perkara-perkara  yang  kita  malas ,  segan ,  meluat  nak  buat  kan ?  Memang  rasa  " semacam "  apabila  aku  terpaksa  nak  hadap  buat  perkara-perkara  ni . **muntah  hijau

Aku  paling  tak  suka  kalau :



1 -  Tak  boleh  tidur  malam  ** takut ,  nak  pejam  mata



2 - Orang  makan  coklat  aku  sampai  habis



3 - Lipat  kain ** macam  mana  nak  lipat  baju  suami  nanti ?



4 - Tudung  tak  jadi  ** hilang  mood  nak  " makan  angin " 



5 - Orang  bising  semasa  aku  sedang  tidur



6 - Bateri  phone  low  waktu   tengah  sibuk  berposing



7 - Bunyi  kucing / anjing  mengawan  **tiada  unsur  18SX  k !



8 - Duit  hampir  kering  hujung  bulan ,  tiba-tiba  ada  membe  ajak  tengok  wayang ,  karaoke ,  makan - makan ,  bagai  ** kalau  tak  pegi  kena  bash  berzaman .. hehe



9 -  Buat  kerja  yang  sama  dua ,  tiga  ,  empat  dan  berkali - kali  ** hasil  dari  arahan  yang  susah  nak  faham / bercelaru



10 - TAK SUKA matematik !  **…

Kad jemputan perkahwinan simple

Imej
Alhamdulilah ,  tak  sabar  rasanya  menunggu  tarikh  keramat  21hb  December  2013 . Buat  julung  kalinya  akan  diadakan  majlis  perkahwinan  di  rumah  En  Ahmad .  Iaitu  hari  bersejarah  buat  adik  aku  Suri  dengan  pilihan  hatinya ,  Firdaus.  Sungguh  aku  mendoakan  agar  segalanya  berjalan  dengan  lancar  dan  meriah  seperti  yang  diharap-harapkan . Doaku  buat  kedua-duanya ,

Ya Allah Ya Latif Ya Rahman Ya Rahim

Ya Allah, engkau mengetahui bahawa hati-hati
ini telah bersatu kerana mengasihimu,
bertemu untuk mematuhimu,
bersatu memikul amanahmu,
hati-hati ini telah mengikat janji setia
untuk mendaulat dan menyokong syariatmu,
maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya,
kekalkan kemesraan antara hati-hati ini
akan jalannya yang sebenar. Penuhkan hati ini
dengan cahaya Rabbanimu yang tidak kunjung malap.
Lapangkan hati-hati ini dengan limpahan
keimanan dan keyakinan,
Jadikan mereka suami/isteri yang soleh/solehah
dan berikan kebahagiaan yang berkekalan
buat mereka di d…

Aku seorang periang

Imej
Aku  seorang  periang . Bila  ketawa  dah  berhenti  cuma  berdiam  harap  orang  faham . Kalau  ada  yang  buat  aku  terasa ,  aku  hanya  mampu  tangis  dalam  diam . Aku  tak  pandai  nak  meluah . Bagaimana  nak  terluah ?  Ya ,  teruskan  pendam . Oh ,  aku  lupa  aku  juga  ada  hati . Ada  waktu  aku  rasa  bersedih .


Ada  waktu  aku  rasa  tersisih . Ada  waktu  aku  ketawa  walaupun  hati  aku  rasa  pedih .  Tak  apa ,  tak  mengapa .. Aku  seorang  periang . Aku  tetap  ketawa  walaupun  aku  ditendang . Walaupun  aku  dibuang . Ya ,  ya ,  orang  pandang  nampak  aku  riang . Orang  tak  tau  apa  atas  bahu  aku  sandang . Orang  sangka  aku  senang , Orang  tak  tau  aku  susah ,  aku  diam  sorang-sorang . Kadang-kadang  aku  tak  faham . Kenapa  orang  susah  nak  faham . Orang  periang  pun  punya  perasaan . Jangan  main  hembur  kata  ikut  suka . Ingat ,  hati  ni  pun  pandai  ,  tau  rasa  terluka . Tolong  jangan  ditambah  dengan  sikap  ikut  suka  nak  bua…

Impian orang biasa

Imej
Aku  cuma  ingin  jadi  orang  biasa , Masak  makanan  kegemaran  kita , Sediakan  semuanya  untuk  kau  sebelum  pergi  kerja , Mandi  dan  susukan  cinta  hati  kita , Rapikan  diri  untuk  kau  pandang  aku  manis  sentiasa ,  Aku  ingin  kau  ketawa ,  menangis  hanya  kita  berdua , Jatuh  dan  bangun  kita  bersama , Aku  ingin  kau  imamkan  solat  bersama-sama  cinta  hati  kita , Fitrah  kau  diguna  untuk  lindungi  keluarga  kita , Akal  yang  Allah  kurnia  untuk  kau  didik  aku  menjadi  ketua  bidadari  syurga , Aku  ingin  punya  sebuah  keluarga  kecil  yang  bahagia , Sebelum  ajal  aku  tiba ,  izinkan  aku  tidur  berbantalkan  lengan  kau  sampai  tiba  masa , Aku  cuma  orang  biasa  yang  punya  impian  untuk  rasa  bahagia , Aku  cuma  ingin  yang  sederhana , Menyintai  aku  sebagai  surimu  seadanya ,

*************

Tapi  sayangnya  niat  kita  tak  senada , Jika  hati  dan  jiwa  kita  berbeza  tak  mungkin  haluan  kita  sama .

Dunia Islam Kini

Imej
TERLIHAT  di  sebalik  tabir,  kisah  yang  merutun  jiwa.  Ramai  yang  lebih  peduli  akan  hiburan  dan  kisah  hidup  artis  berbanding  apa  yang  terjadi  dengan  saudara-saudara  Islam  kita  di  tanah  bergolak  Palestin,  Syria,  Mesir,  dan  negara-negara  lain.  Sedih  memang  menyedihkan,  apabila  saudara  Islam  di  sini,  dan  di  luar  sana  yang  masih  bersikap  tidak  ambil  tahu  tentang  nasib  suadara  Islam  kita  yang  ditindas,  dibunuh  dengan  kejam,  dan  diperlakukan  seperti  mereka  tidak  mempunyai  "jiwa". 

Sepatutnya  tanda  ini  menyedarkan  kita  semua.  Betapa  ajaran  Rasulullah  sallAllahu  `alaihi  wa  sallam  yang  menyuruh  kita  untuk  saling  berkasihan  telah  semakin  pudar.  Sebab  itulah  kita  kehilangan  rasa  peka  terhadap  nasib  yang  menimpa  saudara  seaqidah  kita.  Dan  keadaan  ini  mununtut  kita  agar  ia dipulihkan  semula .

Malangnya,  pelbagai  alasan  yang  diberikan  oleh  mereka  untuk  tidak  mengambil  ta…