Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2013

20 soalan tentang diri

Imej
Assalamualaikum  wbt.  Dekat  luar  sana  hujan  agak  lebat.  Memang  tak  boleh  nak  nak  buat  gapo.  Nak  tidur?  Nanti  malam  tak  boleh  tidur  pula.  So  apalagi  update  blog  la.  Hihi.  Hari  ni  nak  update  tentang  Kenapa  dan  Sebab.  Senang  cerita,  kira  macam  aku  bagi  soalan  then  aku  jawab  la.







(1)  Kenapa  guna  Nama  Yang  Teratas ? Sebab  harap  nama  aku  yang  teratas  di hati  dia


(2)  Kenapa  penakut ? Sebab  kadang-kadang  suka  terbayang  perkara-perkara  yang  menakutkan


(3)  Kenapa  tak  kurus-kurus ? Sebab  makanan  tak  boleh  biar  membazir.  Lagipun  lidah  ni  " rasa "  semua  sedap.


(4)  Kenapa  pemalas  lipat  baju ? Sebab  rasa  macam  tugas  tu  very  the  leceh  dan  rumit.


(5)  Kenapa  suka  warna  coco ? Sebab  rasa  macam  " kena  dengan  jiwa".


 (6)  Kenapa  pilih  "orang  jauh" ? Sebab  nak  merasa  feeling  "balik  kampung".  Sebab  dia  jodoh  yang  Allah  bagi,  bukan  pilih.

(7)  Kenapa  mudah  terasa ? …

Kisah dekat warung nasi lemak

Imej
Assalamualaikum wbt.  Hmmmmm... Aku  tak  pasti  macam  mana  nak  mula.  Tapi  yang  pasti,  aku  telah  lakukan  satu  kesilapan  yang  tak  disengajakan.  Sumpah!  Tak  sengaja  dan  tanpa  sedar  aku  telah  mengaibkan  orang  dan  menambah  luka  di  hati  orang  tu.





Kisah  bermula ..  Sebelum  pergi  kerja,  aku  selalu  akan  beli  sarapan  kat  makcik  yang  jual  nasi  lemak  dekat  simpang  depan  rumah  aku  tu.  Kira  makcik  ni  orang  kampung  aku  la.  Pagi  tu,  masa  aku  singgah  untuk  beli  nasi  lemak,  aku  terserempak  dengan  kawan  aku.  Kebetulan  dia  dengan  mak  dia.  Dipendekkan  cerita,  kawan  aku  ni  dah  bertunang.  Seperti  kebiasaan,  bila  jumpa  dia  mesti  la  aku  akan  riuh  dan  bertegur  sapa  dengan  dia.


Aku :  wei,  lama  tak  nampak  hang.  Hang  kerja  mana  la?


Kawan :  Aku  ada  ja.  Aku kerja  kilang M****


Aku :  Oo. Kerja  ok  ka?


Kawan :  emmmm.. kerja  macam  biasa  la.  Hang  macam   mana?  Kerja  ok  ka?


Aku :  Alhamdulilah,  ak…

Cakap senang, buat SUSAH

Imej
Assalamualaikum wbt. Alhamdulilah,  still  diberi  peluang  untuk  menjalani  kehidupan  sekali  lagi  pada  hari  ini,  Jumaat  yang  penuh  dengan  barakah.  Hihihi .. Dah  macam  ucapan  pembukaan  majlis  daaa.  Bukan  apa,  bila  bangun  je  dari  tidur  waktu  pagi  boleh  celik  biji  mata  then  boleh  bernafas  itu  maksudnya,  KITA  MASIH  HIDUP.  So,  perkataan  yang  pertama  harus  keluar  adalah,  ALHAMDULILAH.  Betul  tak?  Ok,  cukup  mukadimah  pagi  ni. 


Sebenarnya,  bukan  nak  cerita  tentang  "bangun  pagi".  Apa  yang  tengah  berlegar-legar,  meronda-ronda  dalam  fikiran  aku  sekarang  ni,  "kenapa  kita  SENANG  cakap  tapi  nak  buat SUSAH?  Why?  why? Pertanyaan  ni  bukan  dituju  kepada  siapa-siapa.  Tapi  untuk  aku  sebenarnya.  Banyak  perkara  yang  mudah  sangat  bila  bercakap.  Kedengaran  semudah  ABC.  Tapi  bila  nak  buat,  nak  praktikkan.  MasyaAllah,  susah  sungguh! 


Kadang-kadang  geram,  marah,  dan  kecewa  pada  diri …

Jom sihat sama-sama

Imej
Assalamualaikum wbt.   Sejak  dua  menjak  ni  badan  aku  rasa  "semacam".  Sakit  sana  sakit  sini.  Kepala  pulak  dah  dekat  seminggu asyik  sakit  je.  Bukan  nak  mengeluh.  Aku  sedar  sakit  tu  "dugaan/ penghapus  dosa"  buat  aku.  Sebenarnya,  bila  duduk  sorang-sorang  sempat  jugak  muhasabah  diri.  "Ape  la  yang  tak  kena  dengan  aku  ni?"..  Sedikit  sebanyak  terpukul  jugak  dengan  teguran-teguran  orang  yang  sayangkan  aku.  Faktor  utama  yang  banyak  bawak  penyakit  ni  adalah  faktor  pemakanan.  Aku  ni,  kalau  bab  makan  "emmmmm"  sedap  ajelah. 


Haa,  inilah  masalah  utama  aku.  Dah  semuanya  sedap  apalagi,  badan  pun  "sedap".  Dah  badan  pun  "sedap",  penyakit  pun  datang  yang  "sedap-sedap"  lah. Aku  baru  berusia  23tahun.  Memanglah  mati  tak  kenal  usiakan?  Tapi  aku  kena  buat  sesuatu  sebelum  datang  penyakit  yang  lebih  memudaratkan.  InsyaAllah..




Actu…

Aku tidak malu

Imej
Aku Tidak Malu – Wali Band



Jika engkau bertanya
Sepedih apa hidupku
Cukup tatap mata ini
Dan kau rasakan, dan kau rasakan
Ku ikhlaskan apa adanya aku
Tanpa harus aku mengeluh
Karena ku yakin Tuhan lebih tahu
Ini terbaik untukku Tak perlu lagi ada air mata
Hidupku belum habis semua
Karena ku yakin Tuhan masih ada
Dan akan selalu ada Aku malu padamu tahu kekuranganku
Tapi aku lebih malu
Bila Tuhan tahu
Ku tak terima hidupku Ku ikhlaskan apa adanya aku
Tanpa harus aku mengeluh
Karena ku yakin Tuhan lebih tahu
Ini terbaik untukku Tak perlu lagi ada air mata
Hidupku belum habis semua
Karena ku yakin Tuhan masih ada
Dan akan selalu ada Tak perlu lagi ada air mata
Hidupku belum habis semua
Karena ku yakin Tuhan masih ada
Dan akan selalu ada

p/s : tangkap cintan lagu ni . Cuba faham tiap patah kata

Apa yang dicari dalam hidup

Imej
Assalamualaikum wbt .  Alhamdulilah  still  bernafas  lagi  pagi  ni .  Buka-buka  je  mata ,  mulalah  aktiviti - aktiviti  yang  aku  jalani  seharian  sebagai  hamba  dan  " manusia ".  Actually ,  jemu  juga  hari - hari  buat  perkara  yang  sama .  Tapi  nak  buat  macam  mana  kan ?  Dah  nama  pun  rutin  harian .  Suka  atau  tak  kena  buat  juga .



Dulu  semasa   masih  kecil. Aku  fikir  hidup  ini  mudah. Dengan  teruja  tak  sabar  ingin  cepat  dewasa. Kini,  apabila  dewasa.  Aku  rindu  gelak  dan  tawa  satu  ketika  aku  bergelar  kanak-kanak  dulu.  Rindu,  ya  aku  rindu.
Dah  besar  panjang  macam  sekarang  ni .  Macam - macam  perkara  kena  fikir .  Banyak  masalah  yang  aku  kena  selesaikan .  Banyak  juga  dugaan  yang  Allah  berikan  untuk  menguji  dan  seterusnya  dapat   memberi  pengalaman  buat  aku .  Setiap  perkara  yang  orang  lain  kena  buat  aku  pun  mesti  kena  buat. Sekarang  aku  dah  faham .  Apa  itu  istilah ,  "MASALAH&…

Itu rezeki buat dia

Imej
Assalamualaikum wbt .  CEMBURU .  Pernah  tak  korang  rasa  cemburu ?  JANGAN  fikir  cemburu  dekat  pakwe / makwe  je .  Contoh ,  cemburu  tengok  kebahagiaan  atau  kesenangan  orang  lain .  Sebenarnya ,  cemburu  boleh  dikategorikan  sebagai  dua  kategori .  Iaitu ,  cemburu  untuk  kebaikan  atau  keburukan .


Cemburu  ni  ada  kebaikan  dan  keburukan  juga .  Eh ,  cemburu  pun  baik  ke ?  Iya ,  cemburu  pun  ada  kebaikannya . 
Contoh :
CEMBURU  bila  tengok  orang  berjaya .  So ,  jadikan  kejayaan  orang  tu  sebagai  inspirasi  buat  kita . CEMBURU  apabila  tengok  orang  lain  cantik / handsome .  Berusaha  untuk  jadikan  diri  secantik / handsome  jugak .  Ingat ,  cantik / kacak  dalam  erti  sebenar  bukan  sekadar  luaran .  Tetapi   dari  dalaman  juga .Rasa  macam  CEMBURU  tengok  kawan - kawan  lain  beli  kereta  besar / rumah  besar , dll .  So,  tunggu  apa  lagi .  Berusaha  untuk  kesenangan  diri  sendiri .Apabila  tengok  kawan - kawan  lain  bahagia …

Kisah Annoying habis

Assalamualaikum wbt .  Hari  ni ,  aku  nak  share  tentang  satu  cerita  yang  tersangat  annoying .  Harap  boleh  jadikan  tauladan  kepada  aku  dan  kawan - kawan  di  luar  sana .


Meh  ikuti  perbualan  ni

Contoh  1 :


Aku :  awak ,  nanti  please  call back  mr . xxxx . Tadi  dia  call .


Annoying :   ...........  (diam )


15 minit  kemudian


Aku :  Awak ,  dah  call  ke  mr . xxx ?


Annoying :  ............................. (diam )


Sejam  kemudian ..  Kringggg kringgggg kringgggg 


Mr xxx :  Kenapa  u  tak  panggil  ms . xxx (annoying)  call me  back ?


Aku :  Dah .  Maybe  dia  lupa .  Tak  pe ,  now  I  pass  bagi  ms . xxx (annoying)


 Mr xxx :  Ok ,  thanks


**********


Mr xxx  :  Ms . xxx  (annoying) .  I  tunggu  u  call back  lambat  gila .  U  tau  tak  this  is  so  important .  Why  u  don't  call   me  back ?


Annoying :  Oh ,  i'm  sorry .  Takde  sape ,  bagi tau  kat  I  pun ,  U  call  tadi .


Aku ? @#$%^&  Terbeliak  tahap  gaban .  Ok ,  fikir  positif .  An…

Macam - macam

Imej
Assalamualaikum wbt .  Pernah  tak  korang  jadi  macam  ni :

Contoh  1 :

Semangat  ni  membara  nak  hadiri  satu  event .  Tak  sabar  sangat .  Hari - hari  countdown ,  bila  la nak  tiba  date  yang  di tunggu - tunggu .  Dalam  otak  ni  asyik  bayangkan  je  keseronokan  nak  hadiri  event  tu . 

Tapi ,  bila  tiba  hari  yang di nanti - nati  sangat  tu ,  malangnya  keseronokan  yang  dibayangkan  tu  tak  happening  lansung .  Confirm  mood  spoil  kan ?



Contoh 2 :

Korang  bersahabat  dengan  A  dan  B .  Dua - dua  orang  ni  berkawan  baik  dengan  korang .  Tapi  bila  A dengan  B  bergaduh  dan  tak  bertegur  sapa ,  lecehkan ?  Lepas  tu  ada  pula  adegan  luahan  perasaan .  Reaksi  korang ? 


Kalau  aku ,  dengar  je  cerita  diorang .  Tapi  tak  payah  menyampuk  la .  Diam - diam  sudah .  Tapi  pada  masa  yang  sama ,  berusaha lah  jernihkan  hubungan  diorang  tu .




Contoh 3 :

Korang  dah  lakukan  sesuatu  pekerjaan / tugas  ni  dengan  sepenuh  jiwa  dan  p…

Background Blog

Imej
Assalamualaikum wbt .  Bila  buka  je  blog ,  blogger  lain  ni  reaksi  aku . " wow  cantik  gila  blog  diaorang " .  Ada  juga  blogger  yang  baik  hati  post  tutorial  blog .  Actually ,  dalam  blog - blog  tu  la  aku  belajar  sikit - sikit  tentang  dunia  blog .  Macam  mana  nak  cantikkan  blog ,  nak  upgrade  blog  dengan  widget - widget ,  dan  macam - macam  lagi .  Ok ,  tak  payah  buang  masa   meh  sini  aku  sertakan  beberapa  link  blog  yang  selalu  aku  jadikan  " guru " .


http://www.lyssasecret.com/   -  KLIK SINI  http://jombinabelog.blogspot.com/  -  KLIK SINI
Nak  tahu  tak  dekat  mana  nak  dapat  background  blog  yang  cantik - cantik .  ** sesuai  untuk  gegurl  je

Search  punya  search ,  selongkar - selongkar ,  lastly  dapat  juga .


























Nak  yang  lebih  banyak  dan  cantik  lagi ,  cari  sendi

Pendam dan diam

Imej
Assalamualaikum wbt .  Sometimes  dalam  hidup  ni ,  tak  selalu  kita  happy  kan ?  Perasaan  sedih ,  tu  kita  kena  pendam .  Kita  tak  boleh  nak  luahkan  pada  sesiapa .  Sebab  tak  semua  perkara  harus  di ceritakan .  Hidup  ni  ada  tiga  kehidupan .  Satu -  kehidupan  bermasyarakat ,  dua -  kehidupan  berkeluarga ,  ketiga - kehidupan  peribadi .  Yang  peribadi  ni  lah  susah  nak  jelaskan .  Hal - hal  peribadi  sinonim  dengan  perasaan ,  hati  dan  pemikiran  seseorang .  Ya ,  hati .  Takkan  ada  yang  boleh  membahagiakan ,  kecuali  diri  kita  sendiri .





Diam ,  pendam  lebih  baik  Kadang  luah  orang  faham Kadang  orang  tawa  dalam  diam Entah  betul  orang  faham Atau  cuma  sekadar  layan
Kadang - kadang  nak  luah
Nak  cerita   habis
Tapi  aku  tak  pasti  pada  siapa Waktu  ni  aku  tersedar  Ya  pada  DIA Ya  ya  pada  DIA  Pada  siapa  lagi  kalau  bukan  pada  DIA Yang  Maha  Pengasih  lagi  Maha  Penyayang .



Semua apa yang orang impikan

Imej
Assalamualaikum wbt .  Hope  dia  faham .  Saya  nak  kita  macam  ni .  Yes ,  macam  ni !  Takkan ?  Ok,  fine .  Saya  tetap  akan  tembak  dengan  doa .

Apa  yang  saya  tak  boleh  buat , Awak  boleh , Begitu  sebaliknya ..




Kalau  dulu  semua  perkara  buat  sorang - sorang , Sekarang  dah  berdua ..




Bila  saya  tak  seceria  selalu ,
Awak  akan  faham


dan  begitu  sebaliknya ..




All  of  this , cuma  akan  terjadi  kalau  kita ..




After  that .. - - -


Kita  ada  rumah  sendiri ..





Have  a  one  happy  family




Untill  the  end  of  my  lifes ..  Just  with  you


Doa  yang  baik - baik ,  harap  yang  baik - baik ,  mintak  yang  baik - baik ,  buat  perkara  yang baik - baik ..  InsyaAllah  kesudahannya  pasti  baik .

20 Fakta tentang Safirah

Imej
Assalamualaikum wbt .  Ehem ,  selalu  bila  bergaul  dengan  someone tu ,  lama - lama  kita  akan  lebih  arif  tentang  diri  dia  kan ?  Seolah - olah  kita  memang  kenal  habis  tentang  dia  kan ?  Padahal ,  bukan semua  perkara  orang  boleh  tonjolkan .  Iya  dak ?  Manusia  adakalanya  penuh  dengan  kepura - puraan . ( tak semua la macam tu )

So , tentang  fakta  diri  sendiri . Pernah  tak  korang  buat  list  tentang  DIRI  korang  sendiri ?  Yalah ,  diri  sendiri  tak kan  tak  boleh  kenal  kan ?  ( memang  la  adakalanya  orang  lain  lebih  kenal  kita  ni macam  mana )  So ,  dengan  confident  nye  aku  nak  list  fakta  tentang aku .  ** ada yang kisah ke?  hehe .  (bajet)



Antaranya :


1 - Semasa  kecil ,  aku  tak  pernah  suka  nama  aku . (Nursafirah) Bagi  aku ,  jarang  jumpa  orang  nama  sama  macam  aku .  Semakin  besar ,  aku  mula  menyintai  nama  sendiri . ** rare


2 - Pencinta  tegar  segala  produk  makanan  yang  berasaskan  CHOCOLATE ! ** yummyyy3


3…

50 Fakta Tentang Kita (manusia)

Imej
Assalamualaikum .  Hari  ni  macam  biasa ,  online  facebook  sambil  stalk  apa  aktiviti  membe - membe  kat  fb  tu   ( orang  sekarang  nak  tau  perkembangan  kawan - kawan  melalui  fb je )  terpandang  satu  entri  yang  bagus  untuk  di kongsi  bersama  +  search  kat  encik  google  sikit.  Ilmu  buat  aku  juga  sebenarnya .


Meh  pakat - pakat  baca  :

50 Fakta Menarik Tentang Manusia

1. Mata  wanita  akan  berkelip  lebih  dua  kali  ganda  daripada  lelaki .

2. Seseorang  akan  lebih  tinggi  1cm  pada  waktu  pagi  dan  petang  berbanding  waktu  malam .  Ini adalah  disebabkan  lapisan  tulang  rawan  pada  bahagian  sendi  akan  terbuka  pada  waktu  siang .

3. Dianggarkan  sebanyak  550  helai  rambut  pada  bahagian  bulu  mata .

4. Kebanyakan  zarah  debu  dirumah  adalah  hasil  daripada  kulit  mati  anda .

5. Seorang  bayi  lahir  tanpa  tempurung  lutut .  Ia  akan  mula  terbentuk  ketika  dia  berusia 2-6  tahun .

6. Tubuh  anda  menghasilkan  dan  membunuh  1…