Macam - macam

Assalamualaikum wbt .  Pernah  tak  korang  jadi  macam  ni :

Contoh  1 :

Semangat  ni  membara  nak  hadiri  satu  event .  Tak  sabar  sangat .  Hari - hari  countdown ,  bila  la nak  tiba  date  yang  di tunggu - tunggu .  Dalam  otak  ni  asyik  bayangkan  je  keseronokan  nak  hadiri  event  tu . 

Tapi ,  bila  tiba  hari  yang di nanti - nati  sangat  tu ,  malangnya  keseronokan  yang  dibayangkan  tu  tak  happening  lansung .  Confirm  mood  spoil  kan ?



Contoh 2 :

Korang  bersahabat  dengan  A  dan  B .  Dua - dua  orang  ni  berkawan  baik  dengan  korang .  Tapi  bila  A dengan  B  bergaduh  dan  tak  bertegur  sapa ,  lecehkan ?  Lepas  tu  ada  pula  adegan  luahan  perasaan .  Reaksi  korang ? 


Kalau  aku ,  dengar  je  cerita  diorang .  Tapi  tak  payah  menyampuk  la .  Diam - diam  sudah .  Tapi  pada  masa  yang  sama ,  berusaha lah  jernihkan  hubungan  diorang  tu .




Contoh 3 :

Korang  dah  lakukan  sesuatu  pekerjaan / tugas  ni  dengan  sepenuh  jiwa  dan  perasaan .  Pendek  kata ,  dah  sehabis  baik  gila  yang  boleh  korang  lakukan .


Lastly  bukan  pujian  tak  harap  pun  pujian  yang  korang  dapat tapi  hinaan . BLABLABLA .  Frust  gila  kan ?  Sebenarnya  bukan  nak  pujian  pun ,  cukup  la  kalau  orang  hargai  kerja  kita .



Contoh  4 :

Dari  jauh  korang  dah  nampak  kawan  korang .  Dia  ni  boleh  dikatakan  riuh , gila - gila ,  banyak  cakap  dan  seangkatan  dengannya .  Senang  cakap ,  dia  memang  BEST !  Dengan  hati  yang  kembang  kucup  sebab  excited  nak  pergi  tegur  si Kawan  ni .  Last - last  dia  boleh  buat - buat  tak  nampak  dan  pergi  macam  tu  je .  Tergamam  kan ?

Bersangka  baik  je .  Maybe  dia  rabun  jauh  kot .



Contoh 5 :

Ada  sahabat  korang  yang  ditimpa  musibah .  Mestilah  dia  tengah  bersedih  kan ?  Padahal  sebelum  ni  pantang  je  jumpak  mesti  haru - biru / pink / hijau / kuning  .  Aku  paling  tension  kalau  hadapi  kes  macam  ni .  Bukan  apa ,  aku  ni  tak  pandai  nak  memujuk  dan  tak  pandai  nak  susun  ayat .

Biasanya ,  ucap  takziah  then  diam  seribu  bahasa .



Contoh 6 :

Oleh  sebab  penakut ,  tertengok  pulak  cerita  seram .  Dah  tu  malam  susah lah  nak  lena .  Bila  pejam  mata ,  terbayang  cerita  tadi . 

Golek  sana  golek  sini ,  pusing  kiri ,  pusing  kanan ..

-
-
1.00 am -  Baru  terlena .
-
-
2.30 am - Miauwww miauwww  ** kucing  pulak  mengawan .  TERJAGA
-
3.00 am - Baru  boleh  terlena  semula
-
-
-
4.00 am - erkkkk ,  rasa  macam  nak  terkencing  pulak . Adoi . Bangun  ke  toilet
-
-
-
4.20 am - Berangan - berangan ,  lastly  terlena  balik
-
-
-
5.00 am - jiran  sebelah  bangun . Dengar  segala  bunyi  batuk / kahak , dll
 -
-
-
 5.15 am - terlena semula
-
-
-
6.15 am - kringg kringggg kringggg ** jam  penggera ( tekan tidur dulu )
-
-
-
6.30 am -  kringg kringggg kringggg ** jam  penggera ( tekan tidur dulu )
-
-
-
 6.45 - kringg kringggg kringggg ** jam  penggera ( off phone )
-
-
-
 8.00 am - " kakakkkkkk tak keja ke hari ni ? " , MAK



Bangun ,  mandi  laju - laju , sarung ja  baju  mana  sempat ,  tudung  express ,  rempit  ke  opis .

Perghhhh  lambat  15 minit .  Aku  benci  bunyi  kucing  mengawan . ** Tetiba  pulak 


 Sebenarnya ,  kita  manusia  semua  sama . Kita  lalui  pengalaman  yang  sama .  Yang  bezanya ,  siapa , bila  dan  bagaimana  kita  lalui  pengalaman  tu .

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sakit dibahagian vagina semasa hamil

Kad jemputan perkahwinan simple

Sijil SKM hilang