Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2014

Monolog

Imej
Menarik nafas panjang.
Jari menaip tiap bait kata.
Otak ligat memproses terbitan kata dari ilham.

Bukan senang nak mengarang.
Setiap kata karangan hati.
Rasa terbuku bukan sama.
Ada waktu gundah gulana.
Ada waktu ceria bahagia.

Hawa manusia tidak sama.
Hati manusia juga tidak sekata.
Takdir juga berbeza-beza.
Nak kata apa, hanya yang sama.
Setiap manusia tidak sempurna.

Bagai parody zaman IT.
Manusia nampak diri sempurna.
Dedah aib orang saja.
Gila, taksub hukum sini-sana.
Nak kata apa?
Aku pun kadang sama..


Uniform pink

Imej
2 3 menjak ni rasa macam nak tukar kerja lain. Rasa macam nak mencari pengalaman baru. Sekarang umur aku dah 24 tahun. Kalau boleh nak cari kerja, dan "setia" dengan kerja tu sampai pencen. Haaa tudiaa perancangan makcik. Kemas tak? Sebenarnya, aku ni bukan jenis kerja, resign, kerja dan resign. Aku kerja disini pun sejak habis study sampai sekarang. Dah nak masuk tahun keempat.

Why nak resign? Macam aku kata tadi aku nak cari pengalaman baru. Yalah, kalau lagi 4 5 tahun baru nak cari pengalaman orang nak ke ambil aku kerja? Sementara usia muda ni lah nak cari kerja untuk menambah  pengalaman. Eh muda ke? hewhew ~  Bila usia dah menginjak ke usia 30an nanti, waktu tu bukan nak cari pengalaman dah. Waktu tu kena stay kerja dan kerja, yalah tanggungjawab pun dah bertambah kan?

Actually, senang nak dapat kerja. Tapi susah nak serasi dengan "gaji" dan "skop" kerja. Serius, aku cakap! Memang senang nak dapat kerja. Kalau nampak je, jawatan kosong try apply. I…

Jatuh cinta kerana loghat!

Imej
"Pala otak hang!" (Kepala otak kau)
"Dok buat lagu tu nak mampuih kot" (Buat macam tu, nak mati kot)
"Aku buh penampaq naya ja" (Kena penampar free je)
Ini adalah diantara loghat versi utara. Ramai yang cakap orang utara ni bahasanya kasar-kasar. Aku admit, memang loghat utara ni jenis straight to the point. Sometime, kedengaran agak kasar. Actually bagi kami, orang utara memang dah biasa dengan style pertuturan macam ni. Taklah sekasar manapun. Aku dengan senang hati nak remind, bahasa sahaja yang agak kasar bukan perlakuan okeh!Definitely!
Tapi ada juga someone yang cakap, loghat utara ni best. Macam berlagu-lagu je. Aicehhh iye ke? Guess who? My fiancee la. Dia orang johor. Salah satu sebab mula nak berkawan dulu kerana loghat penang ni haaa. Marah pulak orang johor nanti. Actually loghat johor pun best jugak. Macam "macho" gitu. Sweet jugak. My fiancee kalau marah, mesti tukar gelaran "awak-saya". Orang penang kalau marah tukar &qu…

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2

Imej
As-Salam
[ Tekan banner di atas kalau nak join ]
Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2 ini dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Syiera , Iskandar Daughter , Saidatul dan Syira Lokman dan Mahamahu :)
Hadiah : Top Referral RM50x1 Wang Tunai RM50 x 6 Pemenang Bermula pada hari ini 26 April 2014 sehingga 03 May 2014. Mini GA ini berlangsung selama 1 minggu sahaja!!
Apalagi jom pakat-pakat join.

Yang baik ada buruk

Imej
Jadi manusia ni, kadang kita selalu expect yang baik-baik walaupun kita adalah manusia yang SERBA KEKURANGAN! Sudah tentu, ya aku pun tahu jadi orang mesti sentiasa pandang sudut positif. Wajib fikir perkara yang baik-baik dan harap yang baik-baik. InsyaAllah, kesan pun baik-baik.

Tapi sebagai manusia, yang serba kekurangan jarang ada yang suka dengar tentang kelemahan dan keburukan diri sendiri. Ramai yang suka, jika ada yang menutur dan menyusun kata yang hanya "baik-baik" tentang dirinya. Walaupun ucapan dan kata yang disusun daripada penutur adalah nista dan hipokrit semata. Ya aku pun sama! Of course lah, sebab aku juga manusia.


Tak kemana hanya tetap di tangkuk lama, jika anda adalah si makan bodek. Tak boleh terima pendapat orang, tidak boleh ada teguran. Apa yang aku akan buat jika berdepan manusia macam ni? Straight to the point. Tapi tak lah sampai menghina. Sekadar teguran. Tapi hanya di antara aku dan dia.

Bagi aku setiap teguran adalah motivasi bagi aku untuk m…

1st Mini GA by NaNie DeaN

Imej
Giveaway ini akan berlangsung selama 2 minggu bermula 20 April 14
dan tamat pada 4 May 14.
Ni first time akak nanie dean buat GA. Ini juga first time aku join GA. Apa lagi, siapa yang nak join klik banner k! Good luck uolls.












Pink? Not gentle la

Imej
Amacam ok tak dengan new design blog aku ni? Almaklumlah new blogger macam aku ni, baru belajar perihal blog bagai. Alhamdulilah hasil pencarian tutorial daripada blogger yang lain maka terhasillah penampilan baru blog fyra Ahmad.


Actually entry kali ni aku nak kongsi tentang minat aku. Aku tak pasti adakah normal bagi seorang wanita yang berusia 24 tahun dan akan berkahwin tidak lama lagi begitu meminati gambar-gambar kartun. Aku minat gilos dengan design ala-ala fairy tale dan  kanak-kanak ribena style.

My fiancee pun dah warning, design bilik nanti jangan nak semakkan dengan cadar, wall ataupun lukisan KARTUN! What? Semak? Satu lagi, please jangan cat dinding, cadar whatever dengan warna pink! Jambu siottt. Kononnya tak sesuai dengan imej beliau yang gentle tu. pftttt. Tapi cinta memang tidak adil. Kerana sayang ku turutkan jua. Lalalala

So, the conclusion is NORMAL ke wanita yang dah nak masuk 25tahun mempunyai taste macam ni?

Whatever lah ~


Hutang tudung

Imej
Bagi yang sememangnya mengenali aku confirm tahu yang aku ada buat bisnes part time. Ada jual tudung, handbag dan produk-produk gamat. Actually, ni kerja part time je. Sebab aku memang suka bercakap dan menambah kenalan disamping ada extra income.

Tudung dan handbag actually dah hampir 2bulan aku stop. Ada juga customer yang mesej dan call, Firah ada masuk stok baru tak? Malangnya, jawapan agak menghampakan maaf, saya belum masuk stok baru lagi =( . Nak tahu tak kenapa aku terpaksa stop bisnes tudung dan handbag ni? Sejujurnya rasa MALAS nak berniaga. Why? Sebab terpaksa menanggung hutang yang agak banyak. Modal pun tak dapat balik lagi.

Ya, aku tahu silap aku jugak sebab dari awal bagi hutang. Tapi, berniaga kecil-kecil macam ni dalam kampung je. Jangan la nak expect orang boleh bayar cash. Actually harga tudung aku taklah mahal mana pun. Tudung bawal kangaroo sehelai RM8.00 je, manakala tudung 3layer include brooch baru RM40.00 kualiti gred AAA. Murah? Yalah, dari awal aku cakap. A…

Mak segala-galanya

Imej
Tempat kerja aku dengan rumah hanyalah 6.4km. Lebih kurang 10minit tempoh perjalanan. Kalau rempit, tak sampai 5minit dah parking depan rumah. Maka oleh itu, ewah ayat  setiap hari aku akan lunch di rumah untuk menikmati masakan Mak. Sometime tu terfikir jugak, dah nak nikah dah aku ni. Tapi still harapkan Mak. Encik tunang pun dah tegur, nanti dah nikah jangan biar Mak susah payah sediakan makanan. Kalau tak sempat masak tengahari, makan je luar.




Hello, ini tak bermaksud aku ni tak pandai masak. Ewah, perasan! Selalunya, untuk makan malam aku akan take over masak. Ok bukan nak cerita pasal aku. Entry kali ini, nak cerita pasal Mak. Selalunya, kalau aku balik tapi tak sentuh makanan. Mak mesti akan soal seperti aku ada buat kesalahan berat.

Kenapa tak makan?

Kenyanglah Mak.

Makan apa tadi, kenyang sampai sekarang?

Makan kuih 3biji, makan nasi goreng Mak pagi tadi. tudiaaa banyaknya makan!

Betoi ni kenyang lagi?

Betoi.

..... see, macam mana nak kurus? Aiseyyy, sebenarnya dialog diatas …

Nak kurus, tapi ..

Imej
Tak tahulah kenapa 2 3 menjak ni badan asyik rasa semacam ja. Rasa letih dan sakit sendi-sendi. Rasa macam tak bermaya sangat. Nak kata tua taklah tua sangat kan? hewhew -_-







Maybe sebab sekarang dah jarang exercise, jogging. Berat pun makin lama makin "comel" je. Selalu mak dengan encik tunang bising-bising. "Takut runtuh pelamin katanya". Kadang tension jugak. Pantang tengok makanan. Tambahan pulak, sekarang ada cheese leleh, pavlova dan bla bla. Pandai je makanan tu ngorat aku kan? Nak reject, tak sampai hati pulak. So hasilnya, kebabomm la. Erkk.


Berat aku dirahsiakan sama sekali. Uolls boleh tanya apa saja, KECUALI berat. Guys, please take a note! Wahhh, perahsia sungguh. Of course la. Bila encik tunang tanya je berat aku, automatik mood akan down. Pernah sekali tu dia tanya, jawapan aku? Orang putih cakap, jangan tanya berat seorang wanita, itu biadap. Selamba je dia jawab, dia bukan mat salleh dia melayu. Pangggggg kena bidas.


Tak rasa apa ke berat makin me…

Segmen Blogwalking By DayangDeno

Imej
Assalamualaikum

macam best je, macam menarik je. Jom tambah kenalan. Nak join? tekan banner di atas :)

Masalah alergik

Imej
Ishhh tensionlah dengan kulit super duper kering ni. Tak tahu nak guna produk apa. Tensionnya! Ada orang suggest guna produk apa semua aku try. Tapi still tak menjadi. Lotion sentiasa standby dalam handbag. Tak pernah miss. Ditambah pula dengan dugaan masalah alergik. SERIOUSLY tersangat tak cantik kulit aku. Parut merata tempat kesan daripada bekas alergik.






Seronok tengok orang yang jenis kulit gebu dan lincin. Kadang teringin nak tukar ke produk lain, amalkan kolegen bagai. Tapi apakan daya, kalau tukar suka hati merana badan lah. Sampai sekarang masalah aku tak settle lagi. Kalau makan silap pun jadi jugak. Dalam tempoh 15-20 minit selepas makan mesti akan rasa gatal-gatal dan kulit jadi merah-merah. Arggghhhh tension gilos.


Paling menyesal tukar deodarant! Serius, menyesal sangat. Sampai sekarang tak ok lagi ketiak aku. Jadi kering, mengelupas dan merah-merah kesan garu. Arghhh tak tahu nak sapu apa dah. Kalau siapa ada suggestion nak jugak cuba. Kalau datang rasa gatal, dah maca…

Sijil SKM hilang

Imej
Dah banyak hari rasanya aku tak menaip dan update blog. 2 3 menjak ni rasa busy gilos. Banyak perkara nak kena hadap dan settle. Artwork pun banyak kemain. Bertimbun-timbun nak kena settle. Huh. Tapi alhamdulilah, dalam kesibukan bagai dapat satu e-mail dan surat dari SPA untuk interview Pembantu Penyediaan Makanan gred N17. Ada juga yang suggest supaya aku fikir betul-betul nak pergi interview ni. Katanya, takkan aku nak pergi kerja macam tu dan yang paling penting gaji confirm tak tinggi macam sekarang! Whatever la, kalau ada rezeki aku harap dapatlah. Janji kerja under government. Mudah-mudahan lah. Ameen.


 Oleh kerana tak nak kelam-kelibut nanti aku dah prepare semua dokumen yang diperlukan. Sijil-sijil yang aku rasa dapat membantu semua aku dah gali keluar. Tapi malangnya sijil SKM aku hilang. Arghhhh satu fail yang keep semua sijil boleh hilang. Tinggal sijil spm, surat berhenti sekolah dan sijil-sijil anugerah je yang ada. Tension gilos. So, first aku call pesyarah aku. Kot-ko…

Bicara hati mati

Imej
Setiap ketawa yang diukir Setiap baris garis yang tercipta Cuma sekadar hiasan wajah Hati berdendang lagu duka
Susah malah tiada siapa yang faham Merangkak mencapai tiang Mengeset dikaki tangga Minta ada siapa yang mengerti Makna semalam yang aku perjuangkan
Susah mengemis kasih hati tak sudi Terjatuh dan terjatuh salah sendiri Tergolek terlentang menunggu mati Kau hanya faham isi hati si penghuni lain
Setiap torehan kata menghiris duka Makna nanah basi busuk merata Terhidu biasa kias sentiasa Dipandang sepi jalan sendiri Terperuk dalam  hati bah sana sini
Jangan bersungut ikat lidah diam Berhenti bergenang air mata dusta Konon bunga yang ditanam  Berbau busuk semak segala Ini bicara hati mati