Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2014

Mengeji yang keji

Imej
Assalamualaikum
Perghhh tajuk entry pun dah berbau keji. Btw, makin maju zaman makin macam-macam hal. Kes yang mencerminkan tahap pemikiran orang zaman sekarang so kesiannnn. Yang paling latest kes si anak comel dipenggal kepala ekoran misi membalas dendam pada si emak. Kesian adik Siti Soffea Emelda, 2 tahun yang meninggal dalam keadaan yang menyayat hati. Anak-anak yang kecil dan comel diperlakukan sebegitu kejam.

PENDAPATAN aku, memang ramai yang mengeji si pembunuh! Of course memang keji. Tapi, disebalik kejadian yang berlaku kita ambil satu pengajaran. Kita tidak dapat membaca hati orang lain. Takdak skill yang tepat untuk kita pelajari dan fahami hati orang lain. Memang takdak! 
Tahap kewarasan orang pun kita sukar nak duga. Maksud aku maybe dia ada tekanan jiwa or else. Oleh itu, kemana saja kita pergi dan dengan siapa saja kita bergaul  pandai-pandai la kita menjaga lidah dan perlakuan kita. Ingat kawan, kadang ada orang jenis pendam dan pendam dalam hati. Sampai satu wakt…

Mat pontianak

Imej
Assalamualaikum
Nak kata terlampau fanatik dan ikut perkembangan artis ni tak sangat kottt. Aku cuma suka tengok lakonan dia dalam drama bersiri Vampire Diaries ja pun. Tapi 1st time tengok mamat ni, hati terus berkenan. Pada wajahnya kah? Pada gayanya kah? Pada perwatakannya kah? tapi kalau berlakon perwatakan pun berlakon la kannnn. Peduli apa aku. hihi

Nahhhh tengok dan nilai dalam diam. Oh Ian Somerhalder ..











Handsome dak? Kacak dak? xoxo

SEGMEN : SCHOOL HOLIDAY BLOGWALKING WITH DE'MAHABBAH

Imej
Assalamualaikum

Meh la kita ramai-ramai meriahkan segmen ni disamping dapat mengenali kenalan blogger yang lain. >_<

Bergurau Takdir Tuhan sis?

Imej
Assalamualaikum
Ada orang tanya, adik aku pregnant ke belum.

Aku : belum ada rezeki lagi kak.

Kak : Takde rezeki? Setengah orang lambat setengah orang cepat.

Aku : Yalah kak, rezeki masing-masing Allah nak bagi.

Guess what dia cakap?

Kak : Ni bukan soal rezeki, ni soal diri. Tengok macam kak, nikah-nikah terus pregnant. Adik hang "tak pandai buat" kot.

Diikuti dengan ketawa yang berdekah-dekah. Honestly, rasa bengang dan tak sangka manusia yang kurang sensor macam ni pun ada. Tak fikir lansung perasaan orang lain. Macam rezeki tu, di bawah kuasa kita!

See, manusia jenis penting diri ja boleh cakap macam ni. Sebab apa? Sebab dia tak kisah perasaan orang lain. Sebab apa? Sebab hati dia ada sekawah riak yang membuak-buak dan akal dia taklah secerdik mana. Pftttttt.


Dihina kerana rupa

Imej
Assalamualaikum
Tingginya hidung seseorang tidak sesekali menggambarkan ketinggian budi. Eh ada kena-mengena ke? Bagi aku, ada!

Rupa paras yang dianggap sempurna adalah, jika dia mempunyai sebatang hidung yang mancung, sepasang mata yang besar, sepasang bibir yang mungil dan merah, berkulit putih, dan sepasang kening yang lebat dan terbentuk kemas. Tapi korang boleh jamin ke, hati dia "terbentuk" cantik juga?


Story :

Ada seorang hamba Allah ni yang dia memiliki sebentuk hidung yang kelihatan agak kembang dan tidak cantik. Ke mana saja dia pergi pasti akan ada yang mentertawakan hidung dia. Sampaikan ada yang sanggup directly tegur dan mentertawakan dia. Dasar manusia kurang sensor! Bayangkan perasaan hamba Allah ni. Hinggakan ada satu waktu dia berasa sangat-sangat rendah diri dan malu nak keluar rumah dan bergaul dengan orang.


MasyaAllah, salahke kalau dia berhidung pesek dan kembang? Patut ke kalau dia tak disegani kerana rupa parasnya? Apa yang aku boleh katakan, apabil…

#2 Mellya and Iola Giveaway Bonanza Supported By Buttons & Cuteness

Imej
Assalamualaikum

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Dengan ini, sukacita dimaklumkan Mellya dan Iola akan mengadakan giveaway bonanza yang bermula pada 2 May 2014 dan berakhir pada 25 Jun 2014**
Hadiah-hadiah giveaway bonanza kali ini ditaja sepenuhnya oleh Buttons and Cuteness. Dan yang best?!
Setiap penyertaan, layak menerima diskaun voucher yang akan
diberikan pada akhir giveaway nanti.

Jemput join beramai-ramai dan jadi top referral giveaway ini ^^
KLIK BANNER UNTUK JOIN

Agama apa yang dipilih?

Imej
Assalamualaikum
Orang kata sharing is caring. So, why not aku sharing something yang tengah terawang-awang dalam fikiran ni kan. Yeahhh why not! Ok, sekarang ni aku tengok cara mengenakan hijab ada berbagai-bagai cara. Lilit kot tu, lilit kot ni last-last terbelit. Erkkk.

Ala, aku pun sama la. Kadang rajin jugak tengok tutorial kat youtube tu dan try gayakannya. Btw, bukan nak cakap pasal cara aku mengenakan hijab whatever. Sebenarnya ada kena mengena juga. See, berbelit-belit dah ayat aku.

Aku cuma nak cakap, setiap agama di dunia ni mempunyai style berhijab yang TERTENTU. Maksud aku? Nah korang tengok sendiri!



Ada yang cakap, nak gayakan macam mana pun takpe. Janji kau tutup dengan sempurna. Nak bergaya pun bergaya jugak, tapi sekarang kau lihat agama mana cara kau berhijab!

Lagi satu trend sekarang, jenis ala-ala bonggol unta. Sungguh tak berkenan sungguh. Sometime bila terlalu tinggi sanggul tu, semacam lucu pun ada, ok!



  Rasulullah Shallallahu ’Alaihi Wa ‘Ala Alihi Wa Sallam b…

Oleh kerana CADBURY

Imej
Assalamualaikum


Selepas ditemui DNA babi dalam cadbury aku agak terkejut + terkilan. Mana tak terkejutnya, berapa banyak dah aku telan. Bila stress cari coklat cadbury. Bila merajuk, cari coklat cadbury. Almaklumla hantu coklat. Terkilan dengan pihak yang terbabit. Macam mana boleh ada logo halal tanpa pemantauan? Lagipun jenama cadbury bukannya setahun dua di Malaysia ni.

Dekat wall FB aku ni penuh dengan status Cadbury dan Rokok yang disahkan ada tuuuttt.

Ada juga status mempertikaikan. Kononnya DNA babi dalam coklat tak seteruk dalam rokok! What the ...!!!

Bagi aku perokok hanya golongan tertentu walaupun jumlahnya banyak. Tetapi coklat pencintanya umum.

Tu anak-anak kecil tu, berapa banyak yang coklat lover? Baik lelaki mahupun perempuan berapa banyak yang coklat lover? Golongan makcik, nenek cuba berikan 1 atau 2 bar cadbury. Aku pasti jarang yang menolak. Kecuali mereka mempunyai penyakit diabetes yang kronik.

Jangan pulak ada yang komen, "aku tak suka coklat"…

Giveaway Cantik Bersama HESTA Facial Treatment

Imej
Assalamualaikum
Giveaway Cantik Bersama Hesta Facial Treatment
klik banner dia atas untuk peluang memenangi  HESTA Facial Treatment Set Ajaib
Tahukah anda sebenarnya terdapat beberapa faktor yang menyebabkan pelbagai masalah kulit wajah boleh terjadi keatas diri anda. Ramai wanita di luar sana yang tidak sedar sebenarnya, mungkin termasuk diri anda sendiri. Untuk mendapatkan wajah yang cantik, bukanlah sesuatu yang mudah. Tak cukup dengan itu, untukMENGEKALKANNYA agar ianya mampu bertahan lama turut menjadi satu cabaran besar. Masalah-masalah yang biasa dihadapi :
Masalah jerawat dan parut jerawat mudah timbulMasalah kulit kering, kasar & kusamMasalah warna tona kulit tidak sekataMasalah pori-pori terbukaMasalah kurang keyakinan diriMasalah kulit gelap & pigmentasi serta berjaragatMasalah kelihatan kulit jauh lebih tua daripada usia
Pasti ini persoalan yang mula bermain-main di fikiran anda kan … Untuk mengatasi ke semua masalah di atas dan memastikan agar kulit wajah anda sentias…

Aku penagih

Imej
Assalamualaikum
KOPI. Kalau ada yang cakap minum kopi boleh hitam. Akulah manusia yang akan berubah menjadi hitam dari ke hari. Entah kenapa kalau dalam sehari tak minum kopi, perasaan ni rasa gelisah. Rasa macam diseru-seru namaku. Ecehh, sebenarnya aku ni dah boleh dikategori penagih kopi dah.


Macam mana boleh ketagih? 

Sebenarnya tiap kali tiba waktu tidur, jarang pula nak boleh lena. Tapi bila kat opis, mata ni asyik nak terpejam ja. So, untuk menghilangkan rasa mengantuk yang semacam mintak disorong bantal tu aku minumlah kopi kaw kaw. Menjadi juga! Mata rasa segar bugar. Maybe effect kopi ni bertahan sampai ke pukul 2pagi!! Haaaa, itu kononnyalah.

Kononnya nak bagi hilang mengantuk semasa tengah kerja. 


Tapi sekarang, minum kopi untuk hilangkan rasa mengantuk tu cuma sekadar alasan lapuk. Kadang bangun dari tidur sarapan pun mesti kena ada kopi. Kalau dinner kat luar, kopi ais adalah minuman kesukaan aku. Kalau tak order, tak sah! Ramai cakap kesan buruk kalau ketagih kafein …

Bukan dengki, penyakit hati

Imej
Assalamualaikum
Kereta mewah.

    Rumah besaaaarrr.

           Duit berkepuk-kepuk.

                          Kerja bagus.

                                        Cantik / handsome, kebabommm.

Bukankah semuanya rezeki daripada Allah. Ya aku tahu kena berusaha dan usaha kalau nak "hidup selesa". Bukan nak jeles atau dengki ke apa. Cuma aku kesal, aku ni tak sekaya mana. Kadang cukup bulan, kena jimat cermat untuk beli keperluan asas. Bukan aku kesal aku tak sekaya dia. Aku cuma kesal dia asyik bercerita tentang "hidup" dia.

 Ulang bercerita beli baju yang berjenama, makan di restoran mewah, kereta besar dan body kalah Angelina Jolie. Kadang aku rasa diperli. Kadang aku rasa dipandang rendah. Aku muak rasa nak muntah. Dah dekat 500 kali kau ulang cerita sama. Aku seakan boleh menghafal skrip yang meluncur keluar daripada mulut kau tu.





Pesan kakak, 

"Adikku, jangan khuatir. Jangan rendah diri. Segala harta yang kita ada, jangan angkuh. Bukan nak jadi milik kita selamanya…

Segmen Blog Review

Imej
Klik banner untuk join

Kepada blogger-blogger di luar sana , kali ini nurfaizuddin fuad ingin menganjurkan satu segmen yang mana beliau akan mengreview blog anda sebagai penghargaan,  jika anda menyertai segmen ini . 
Review secara percuma !! Meh pakat-pakat join.

Bagaimana nak sertai segmen menarik ini ?
Copy banner & buat satu posting sebagai promotion kepada segmen initinggalkan url blog korang dekat ruangan komen 50 blog terawal akan diREVIEW secara beperingkat .

Segmen Blogger Aktif

Imej
Anda masih aktif berblogging ? Jom sertai segmen mudah ni. Tak pasal-pasal dapat traffic free, follower free dan yang paling penting blogger's friendship, insyallah.


klik banner untuk join the community :D
good luck !
Salam ukhwah.

Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com

Imej
Buat julung kalinya mama melancarkan Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com disertai beberapa para sponsor yang hebat dengan menawarkan beberapa ganjaran yang menarik kepada para pemenang.
Follow Blog : [Mamaniza.com][Blog Santai][Ana Solehah][Tracey Ang][Fizizaidi][Asha Lya]
[Cik Eda][Mselim][Maria Firdz][Hunyeda][Farah Wahyda][Khairin Anies][SsurianahYana][Syira Lokman][Arol Mubin]

Like Page :


Syarat utama :
Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.Buat entri bertajuk Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.comCopy coding yang telah disediakandan pastekan ke dalam ruangan HTMLdan publishkan.Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.Giveaway ini akan berlangsung pada 10 Mei pukul 12 tengahari dan berakhir pada 20 Mei 2014 pada 12 tengahari juga.Pemenang akan diumumkan pada 25 Mei 2014 berdasarkan random
Hadiah Giveaway : Tasbih Pearl x 10 pemenang Wang tunai RM 30 x 1 pemenangTop up bernilai RM 5 x 5 pemenangTudung bawal berserta brooch x 1 pemenangSenaskah…

Aktiviti Labour Day

Imej
Happy Labour day buat semua yang bergelar pekerja! Memandangkan hari ini adalah public holiday so aku, my fiancee dan sepupu sepapat bersepakat nak menggagau kerang. Yupp, kitaorang ni kan budak kampung so setakat turun ke laut menggagau kerang tu kira normal la. Actually aku tak turun pun. My fiancee dan sepupu je yang turun. hewhew.

Sebenarnya, my fiancee tu bukan biasa pun aktiviti macam ni. Tapi dah stay kat kampung kena ikut cara kampung la kan. Kadang kesian jugak. Tapi kadang lucu pun ada. My fiancee takut kulit gelap, turun ke laut pun pakai cap. Haha.

Kita pergi menggagau kerang dekat Jeti Batu Musang, Batu Kawan. Actually, tempat ni cantik sangat! Sesuai untuk akitivi photography,  berkelah dan macam-macam lagi. Kalau ada kesempatan datang sini, jangan lupa try mee udang, pergghhhh sedapp.

Ok korang layan je la, gambar-gambar yang tak seberapa ni. Gambar-gambar ni aku snap di kawasan pantai sebelah pulau sini aje k. Ada lagi kawasan sebelah jeti sana yang lebih cantik dan s…